15 Nisan 2010 Perşembe

Cevizli Ve Havuçlu Kek

Kardeşimi ve birbirinden haylaz 2 yiğenimi ziyarete giderken kek kalıbımı da yanımda götürdüm. Niyetim hem onlarla vakit geçirmek hem de nefis bir dokuya ve lezzete sahip havuçlu ve cevizli kekten yapmaktı. Bu tarifi,gazetelerin verdiği eklerden birinde keşfetmiştim, orjinal tarifte kullanılan malzemeler biraz farklıydı.

İki haylazın ve bir kopeğin patırtısı arasında hem sohbete hem de kekimizi yapmaya çalıştık ve sonrasında tamamen soğumasını bile bekleyemeden ılık ılık mideye indirdik. Zaten pişerken eve yayılan koku sabır sınırlarımızı fazlası ile zorlamıştı.
Bu kek hafif sert dış kabuğu, yumuşak ama bol cevizin verdiği kıtır doku ile birleşen havuç ve tarçın lezzeti ile başucu keklerinden olmaya aday. Deneyin bana hak vereceksiniz.



MALZEMELER

4 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağ (eritilmiş)
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı çekilmiş ceviz içi
2 havuç
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

YAPILIŞI

İlk olarak havuçları rendeleyip 3-4 dakika soteledikten sonra soğumaya bırakalım. Diğer yandan yumurtaları ve şekeri 5 dk kadar çırpalım, sırasıyla içine sıvı yağı, eritilmiş tereyağını ve sütü ekleyip karıştıralım. Daha sonra havuçları, cevizi, tarçını ve kabartma tozunu ekleyip, yavaş yavaş unu karıştıralım. Kekimizin kıvamı koyu bir tahin gibi olmalıdır. Tereyağı ile yağlanmış ve unlanmış uzun kek kalıbımıza aktardığımız hamurumuzu önceden 160 c de ısıtılmış fırında yaklaşık bir saat pişirelim.
Büyük fırınlarda orta gözde pişirmek iyi sonuç veriyor ama mini fırında pişireceksek alt rafa koymak, kabarmasını beklemek ve üzeri kabuk tuttuktan sonra bir üste almak iyi olacaktır. Üstünün yanmasını önlemek için yağlı kağıt kullanılabilir.
Bu tarif oldukça fazla malzeme ile bir karışım. Bu yüzden büyük bir kek kalıbı kullanmak doğru olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder